Rola tłuszczu pozyskanego z larw Hermetia illucens w żywieniu drobiu – od wartości pokarmowej do statusu zdrowotnego kurcząt rzeźnych.

Tytuł projektu: Rola tłuszczu pozyskanego z larw Hermetia illucens w żywieniu drobiu – od wartości pokarmowej do statusu zdrowotnego kurcząt rzeźnych.  

(OPUS 20: UMO-2020/39/B/NZ9/00237) 

Cel projektu: W ramach projektu planuje się przeprowadzenie 3 doświadczeń żywieniowych na kurczętach rzeźnych w celu oszacowania wartości energetycznej tłuszczu z BSF; kalkulowania współczynników strawności składników pokarmowych o dostępności energii  na przestrzeni całego okresu odchów ptaków; scharakteryzowanie wpływu tłuszczu  na mikrobiotę przewodu pokarmowego, jak i jego biostrukturę; oceny jakości kośćca jako wskaźnika dobrostanu oraz określenia odpowiedzi fizjologicznej i immunologicznej kurcząt brojlerów. Ponadto, dokonana zostanie ocena jakości produktu końcowego, tj. mięsa oraz jego smakowitości. 
Beneficjent: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 
Kierownik projektu: prof. hab dr. Damian Józefiak, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Katedra Żywienia Zwierząt

Publikacje

  1. Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Szymkowiak P., Stuper-Szablewska K., Józefiak D. (2023). Black soldier fly larva fat in broiler chicken diets affects breast meat quality. Animals 13, no. 7: 1137. DOI: 10.3390/ani13071137 

https://www.mdpi.com/2076-2615/13/7/1137 

 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Stuper-Szablewska K., Józefiak D. (2022). First report of the apparent metabolisable energy value of black soldier fly larvae fat used in broiler chicken diets. Animal, 16(11):100656, DOI: 10.1016/j.animal.2022.100656  

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731122002130 

 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Homska N., Jankowski J., Ognik K., Józefiak A., Mazurkiewicz J., Józefiak D. (2022). Available for millions of years but discovered through the last decade: Insects as a source of nutrients and energy in animal diets. Animal Nutrition. DOI: 10.1016/j.aninu.2022.06.015 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405654522000841 

Artykuły popularno-naukowe

  1. Kierończyk B., Szymkowiak P., Józefiak D. (2022). Wykorzystanie materiałów paszowych pozyskiwanych z larw owadów a jakość mięsa drobiowego. Polskie Drobiarstwo, 12/2022, 21-24 

https://www.researchgate.net/publication/366512107_Wykorzystanie_materialow_paszowych_pozyskiwanych_z_larw_owadow_a_jakosc_miesa_drobiowego 

Doniesienia konferencyjne

Międzynarodowe 

  1. Szymkowiak P, Aslam M.R., Kierończyk B., Józefiak D. (2023). The effect of selected dietary fat inclusion in broiler diets on selected gastrointestinal tract microbiota. XXXIII International Poultry Science Symposium PB WPSA “Science to Practice – Practice to Science”, 20-22.09.2023, Wrocław, Poland 

  1. Aslam M.R, Szymkowiak P., Kierończyk B., Józefiak D. (2023). Effects of selected dietary fat inclusion in broiler diets on growth performance, digestibilty, and meat quality. XXXIII International Poultry Science Symposium PB WPSA “Science to Practice – Practice to Science”, 20-22.09.2023, Wrocław, Poland 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Stuper-Szablewska K., Dudek K., Józefiak D. (2023). The metabolizable energy value of black soldier fly fat used in broiler chicekn diets. 74th International Congress on Animal Science co-organised by the European Federation of Animal Science (EAAP), the World Association for Animal Production (WAAP) and Interbull, 26.08. – 1.09.2023, Lyon, France. 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Szymkowiak P., Stuper-Szablewska K., Dudek K., Józefiak D. (2023). Hermetia illucens larva fat affects broiler chicken breast meat quality. 74th International Congress on Animal Science co-organised by the European Federation of Animal Science (EAAP), the World Association for Animal Production (WAAP) and Interbull, 26.08. – 1.09.2023, Lyon, France. 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Stuper-Szablewska K., Józefiak D. (2023). The apparent metabolizable energy value of black soldier fly larvae fat used in broiler chicken diets. 23rd European Symposium on Poultry Nutrition, 21-24.06.2023, Rimini, Italy. 

  1. Kierończyk B., Mikołajczak Z., Rawski M., Szymkowiak P., Skrzypczak P., Józefiak D. (2022). The effect of H. illucens fat inclusion in broiler chicken diets on the growth performance and gut microbiota. XXXII International Poultry Science Symposium PB WPSA “Science to Practice – Practice to Science”, 5-7.09.2022, Lidzbark Warmiński, Poland 

  1. Aslam R., Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Szymkowiak P., Skrzypczak P., Józefiak D. (2022). The effect of H. illucens fat inclusion in turkey diets on performance, nutrient utilization, and gut microbiota. XXXII International Poultry Science Symposium PB WPSA “Science to Practice – Practice to Science”, 5-7.09.2022, Lidzbark Warmiński, Poland 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Leciejewska N., Józefiak D. (2022). Black soldier fly larvae fat affects the microecosystem of the broiler chicken gastrointestinal tract. World’s Poultry Congress, 7-11.08.2022. Paris, France 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Józefiak A., Józefiak D. (2022). Black soldier fly larvae fat affects the microecosystem of the broiler chicken gastrointestinal tract. Insects to Feed the World 2022, June 12-16, 2022. Journal of Insects as Food and Feed, 2022; 8 (Supplement 1), DOI 10.3920/JIFF2022.S1  

Krajowe 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Mikołajczak Z., Szymkowiak P., Stuper-Szablewska K., Józefiak D. (2023). Wpływ tłuszczu z larw Hermetia illucens na jakość mięsa kurcząt rzeźnych. Konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, Olsztyn, 14-15 czerwca 2023. 

  1. Kierończyk B., Szymkowiak P., Mikołajczak Z., Rawski M., Józefiak D. (2023). Wpływ tłuszczu z larw Hermetia illucens na mikroekologię przewodu pokarmowego kurcząt rzeźnych. Konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, Olsztyn, 14-15 czerwca 2023. 

  1. Kierończyk B., Mikołajczak Z., Rawski M., Szymkowiak P., Józefiak D. (2023). Wpływ wybranych tłuszczów paszowych na wyniki wzrostu kurcząt rzeźnych oraz współczynniki strawności składników pokarmowych. Konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, Olsztyn, 14-15 czerwca 2023. 

  1. Kierończyk B., Rawski M., Stuper-Szablewska K., Szymkowiak P., Józefiak D. (2023). Pozorna energia metaboliczna tłuszczu z larw Hermetia illucens wykorzystywana w dietach kurcząt rzeźnych. Konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, Olsztyn, 14-15 czerwca 2023. 

Dyplomanci

Prace inżynierskie

  • Piotr Szymkowiak, praca pt. „Wpływ wzrastającego poziomu tłuszczu paszowego pozyskiwanego z larw Hermetia illucens na wybrane parametry odchowu kurcząt rzeźnych” (2023)
  • Wiktoria Porzucek, praca pt. „Wpływ częściowego lub całkowitego zastąpienia oleju sojowego w dietach kurcząt rzeźnych przez tłuszcz pozyskany z larw Hermetia illecens na wybrane parametry odchowu kurcząt rzeźnych” (2024)
  • Justyna Fijałkowska, praca pt. „Wpływ wybranych tłuszczów paszowych na wybrane parametry jakościowe kośćca kurcząt rzeźnych” (2024)

Prace magisterskie

  • Roksana Wachowiak, praca pt. „Wpływ wzrastającego poziomu tłuszczu paszowego pozyskiwanego z larw Hermetia illucens na wybrane parametry jakościowe mięsa kurcząt rzeźnych” (2022)
  • Jakub Ziarnik, praca pt. „Szacowanie wartości energii metabolicznej tłuszczu paszowego pozyskanego z larw Hermetia illucens” (2022)
  • Said Abdmezien, praca pt. „The effect of various dietary fat inclusion to the broiler chicken diets on the apparent nutrient digestibility coefficients and selected gastrointestinal tract segments measurements” (2023)
  • Muhammad Rumman Aslam, praca pt. „The effect of various dietary fat inclusion to broiler chicken diets on the growth performance and selected organ measurements” (2023)
  • Abdkareem Abdqowiyy Wale, praca pt. „The effect of selected dietary fat plant or animal origin administration in broiler chicken diets on the breast meat quality” (2023)

Postępowanie habilitacyjne

  1. dr hab. Bartosz Kierończyk, tytuł osiągnięcia naukowego „Zastosowanie tłuszczu paszowego pozyskanego z larw Hermetia illucens jako alternatywnego źródła energii w żywieniu kurcząt i indyków rzeźnych”
    Dziedzina: Nauki Rolnicze
    Dyscyplina: Zootechnika i rybactwo
    Pełną dokumentację udostępniono: wwz.up.poznan.pl/pl/nauka/postepowania-hab

Repozytorium otwartych danych

  1. Józefiak, Damian, 2022, "Metabolizable energy value of dietary fat implemented in broiler chicken diets", https://doi.org/10.18150/A9MTTS, RepOD, V2 

Cytowanie powiązanej publikacji: Kierończyk, B., Rawski, M., Stuper-Szablewska, K., & Józefiak, D. (2022). First report of the apparent metabolisable energy value of black soldier fly larvae fat used in broiler chicken diets. animal, 16(11), 100656. 

 

  1. Józefiak, Damian, 2023, "The effect of Hermetia illucens larvae fat inclusion to broiler chicken diets’ on breast meat quality", https://doi.org/10.18150/KBXUWB, RepOD, V2 

Cytowanie powiązanej publikacji: Kierończyk, Bartosz, Mateusz Rawski, Zuzanna Mikołajczak, Piotr Szymkowiak, Kinga Stuper-Szablewska, and Damian Józefiak. 2023. "Black Soldier Fly Larva Fat in Broiler Chicken Diets Affects Breast Meat Quality" Animals 13, no. 7: 1137